Rita 2012-2020

Tips:

Το Rita είναι μια δανέζικη κωμική-δραματική τηλεοπτική σειρά που δημιουργήθηκε από τον Christian Torpe. Πρωταγωνιστούν οι Mille Dinesen, Lise Baastrup, Carsten Bjørnlund και Ellen Hillingsø.
No. of Seasons 5
No. of Episodes 40

Story:

Η Rita Madsen, μια ψυχαναγκαστική καπνίστρια, είναι μια αντισυμβατική δασκάλα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ανύπαντρη μητέρα που, σύμφωνα με την ίδια, επέλεξε αυτό το επάγγελμα «για να προστατεύσει τους μαθητές από τους γονείς τους». Ενώ κάνει τα πάντα για να συμβουλεύει και να βοηθά τους μαθητές της, η προσωπική και οικογενειακή ζωή της Ρίτας φαίνεται να χρειάζεται την ίδια βοήθεια. Ο μικρότερος γιος της, ο Jeppe, ανακαλύπτει τη σεξουαλικότητά του, ενώ οι μεγαλύτεροι, ο Ricco και η Molly, βιώνουν τις ατυχίες της ενηλικίωσης. Άλλοι κύριοι χαρακτήρες περιλαμβάνουν τον Hjørdis, έναν αφελή δάσκαλο που γίνεται ο καλύτερος φίλος της Rita. Ο Ράσμους, ο διευθυντής του σχολείου με τον οποίο η Ρίτα έχει μια ξανά και ξανά σχέση. Η Helle, σχολική σύμβουλος και πρώην αντίπαλος της Ρίτας, ο Uffe, ο σύζυγος της Hjørdis και ο Jonas, ένας πρώην διευθυντής του σχολείου, ο οποίος τώρα είναι ένας αρκετά σίγουρος δάσκαλος στο σχολείο της Rita.


Rita 2012-2020

Πολύ καλό σενάριο, με όλα τα κοινονικά θέματα που αγγίζουν τα παιδιά στην Δανία. Αντισυμβατική η Ρίτα και πολύ σωστή στον τρόπο αντιμετώπισης σχεδόν όλων των υποθέσεων. Λογικά μπερδεμένη συναισθηματικά αφού κάπου χάνει την “μπάλα” και μένει μόνη. Πολύ καλή και φυσική η ερμηνεία της, όπως και των άλλων που την ακολουθούν και αρκετά αντικειμενική παρουσίαση του βίου ενός σχολείου με παιδιά έως 18 χρονών. Εμβαθύνει και αναλύει πολλές διαφορετικές συμπεριφορές και καταστάσεις, ενώ παράλληλα βλέπουμε τον ανοιχτό τρόπο σκέψης σε σύγκρουση με τα στερεότυπα των στενόμυαλων Δανών.Στην 4η σεζόν έρχεται η πτώση μιας κουρασμένης Ρίτας, που όμως δεν ξεχνά να διδάσκει τον ελεύθερο τρόπο σκέψης. Η 5η σεζόν είναι φόρος τιμής σε αυτούς που ζούν για να επηρεάζουν θετικά τους γύρο τους. Και όταν ζεις έντονα και αντιδράς σε μια κοινωνία, πάντα υπάρχει και η αρνητική επίδραση.
Το Rita ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που δεν περίμενα.



More Info -- https://en.wikipedia.org/wiki/Rita_(TV_series)

Κατά την προβολή, η Ρίτα έλαβε γενικά ευνοϊκή ανταπόκριση από τους κριτικούς και το σενάριο ενέπνευσε πολλούς δημιουργούς σε άλλες χώρες. Πέρα από την τηλεοπτική σειρά, το Rita είναι ένα καλό πρότυπο δασκάλας, αλλά δεν “κόβει” εισιτήρια.

Spin-off

Η Hjørdis ακολουθεί την ομώνυμη δασκάλα καθώς προσπαθεί να φτιάξει ένα σχολικό έργο για τον εκφοβισμό. Μεταδόθηκε μεταξύ 18 Μαΐου και 8 Ιουνίου 2015, αποτελούμενη από τέσσερα επεισόδια.
More info — https://en.wikipedia.org/wiki/Hj%C3%B8rdis_(TV_series)

Adaptations

Ένα αμερικανικό remake σχεδιάστηκε με ένα πιλοτικό επεισόδιο που γυρίστηκε το 2013, με πρωταγωνίστρια την Anna Gunn, αλλά δεν λήφθηκε ως σειρά. Το 2019, το αμερικανικό καλωδιακό δίκτυο Premium Showtime ανέθεσε μια πιλοτική παραγγελία για ένα ριμέικ με πρωταγωνίστρια τη Lena Headey. Η σειρά επρόκειτο να είναι μια κοινή παραγωγή μεταξύ της Showtime Networks και της Platform One Media, με τον Torpe να υπηρετεί ως showrunner και να γράφει το πιλοτικό επεισόδιο και τον Headey να ενεργεί επίσης ως εκτελεστικός παραγωγός. Αυτός ο πιλότος δεν επιλέχθηκε ούτε για μια πλήρη σειρά.
Έγινε ένα ολλανδικό ριμέικ με το όνομα Tessa, το οποίο προβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2015 στο NPO 1, με διάρκεια μόνο μία σεζόν. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η Thekla Reuten, ακολουθώντας την ιστορία της Rita Season one, με λίγες μόνο αλλαγές. Η σειρά έχει επίσης ανανεωθεί στη Γαλλία από το TF1 ως Sam, με πρωταγωνίστρια τη Mathilde Seigner στον ομώνυμο ρόλο για την πρώτη σεζόν. Η δεύτερη σεζόν του Sam εισήλθε στην παραγωγή το 2017 με τη Natacha Lindinger να αντικαθιστά τον Seigner στον ομώνυμο ρόλο. Η εκπομπή έχει προβληθεί τρεις σεζόν μέχρι σήμερα.

Rita 2012-2020 Rita 2012-2020 Rita 2012-2020 Rita 2012-2020