Endeavour 2013–2023

Tips:

Το Endeavour είναι μια βρετανική τηλεοπτική δραματική σειρά αστυνομικών στο ITV. Είναι ένα prequel της μακροχρόνιας σειράς Inspector Morse. Ο Shaun Evans απεικονίζει τον νεαρό Endeavor Morse που ξεκινά την καριέρα του ως αστυνομικός ντετέκτιβ και αργότερα ως λοχίας ντετέκτιβ, με το CID της Αστυνομίας της Οξφόρδης. Πρωταγωνιστούν οι Shaun Evans, Roger Allam, Anton Lesser, James Bradshaw, Sean Rigby, Jack Laskey, Caroline O'Neill, Jack Bannon, Sara Vickers, Abigail Thaw και Dakota Blue Richards.
Το Endeavor είναι το τρίτο της σειράς Inspector Morse μετά το αρχικό Inspector Morse (1987–2000) και το spin-off του, Lewis (2006–2015).
No. of Seasons 9
No. of Episodes 36

Story:

Διαδραματίζεται στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 στην Οξφόρδη, η σειρά επικεντρώνεται στην πρώιμη καριέρα του Endeavor Morse (Shaun Evans) αφού άφησε το Lonsdale College στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αργά στο τρίτο έτος του χωρίς να ολοκληρώσει το πτυχίο του, πέρασε για λίγο στο Βασιλικό Σώμα του Σινάλ ως υπάλληλος κρυπτογράφησης και στη συνέχεια εντάχθηκε στην αστυνομία του Carshall-Newtown. Στο πιλοτικό επεισόδιο, έχοντας μεταφερθεί στο CID μετά από μόλις δύο χρόνια ως ένστολος αστυνομικός, ο νεαρός Μορς σύντομα απογοητεύεται από την επιβολή του νόμου και αρχίζει να γράφει μια επιστολή παραίτησης. Πριν μπορέσει να παραιτηθεί, ο Μορς στέλνεται μαζί με άλλους ντετέκτιβ από την αστυνομία του Carshall-Newtown στο αστυνομικό τμήμα Cowley της αστυνομίας της πόλης της Οξφόρδης για να βοηθήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης μιας εξαφανισμένης δεκαπεντάχρονης μαθήτριας. Έχοντας σπουδάσει στην Οξφόρδη δίνει στον Μορς πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όταν ασχολείται με το κοινωνικό χάσμα της Οξφόρδης. Υποβάλλει την παραίτησή του, αλλά ο ανώτερός του, βετεράνος ντετέκτιβ επιθεωρητής Fred Thursday (Roger Allam), βλέπει μέσα του έναν άψογο ντετέκτιβ τον οποίο μπορεί να εμπιστευτεί και τον παίρνει υπό την προστασία του για να γίνει ο νέος του «τσάντας» βοηθός, αντικαθιστώντας έναν διεφθαρμένο λοχία ντετέκτιβ.


Endeavour 2013–2023

Η “βάση” του σεναρίου, ο Colin Dexter είναι πολύ καλός στο είδος του. Κοιτάζω πρώτα το σενάριο κι εδώ είναι αρκετά δεμένο, με καλές ερμηνείες και σκηνοθεσία. Απλό, κατανοητό και με φλεγματικό σασπένς. Από την 2η σεζόν μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι και η συνέπεια πλάθει ένα σταθερό και καλό σύνολο. Το 4ο επεισόδιο (μυθοπλασία, οκ) είναι μια δικαιολογία-λόγος που ΔΕΝ μου αρέσει ένα μέρος της Αγγλικής κουλτούρας. Στην 3η σεζόν το κεντρικό νόημα είναι ο “κατατρεγμένος” και έξυπνος (το’χει) Μόρς που όσο του βάζουν τρικλοποδιές, άλλο τόσο “τραβάει” τις γυναίκες. Το 2ο επεισόδιο της 4ης σεζόν είναι ένας “ύμνος” στην μουσική των 60ς με αναφορές στους Beatles (τρόπος ζωής και σχέσεις), τους Rolling Stones (το σπίτι κοντά στην λίμνη), στον John Lenon (το κτήριο στο νησάκι) και στους Kinks και άλλους. Ο Ινδός γιατρός Μπάκσι (αναφορά στο γιατρό των Beatles) το όνομα αυτό είναι από την ταινία The Party με τον Petter Sellers.
Μπαίνω κατευθείαν στην 3η ψευδή πλύση εγκεφάλου. Αν τα γατάκια οι Αμερικάνοι άρχισαν από τα 80ς να ψάχνουν για την ψυχολογία των σίριαλ κίλλερ, χμ (και χμ) οι Άγγλοι από την δεκαετία του 60 παρακαλώ είχαν την βοήθεια ψυχολόγου για να ΜΗΝ πιάσουν δολοφόνους, αλλά να πιούν το τσάι με την ησυχία τους. Και ο Αδάμ κατάλαβε ΑΜΕΣΩΣ ότι ο Κάιν ήταν ο φονιάς. Το 4ο ντε φάκτο παραμυθάκι είναι ότι ΟΛΟΙ οι ιδιοφυείς άνθρωποι είναι πειραγμένοι, έχουν κάψει φλάντζα, είναι καταθλιπτικοί και εν δυνάμει φονιάδες (των λαών ΑμερηΚλάνοι). Κατά τ’άλλα η σειρά είναι ένα εύπεπτο συμπλήρωμα διατροφής με τσάι και συμπάθεια.
Το σίγουρο είναι ότι οι Άγγλοι ξέρουν να στήνουν πολύ καλά σκηνικά εποχής (βοηθάνε και τα πολύ παλιά κτίρια) και να μιλάνε πολύ καλά αγγλικά (βοηθάνε τα Κολέγια προφοράς).
Απλά μια καλή αστυνομική σειρά χωρίς όμως το κάτι παραπάνω.



More Info -- https://en.wikipedia.org/wiki/Endeavour_(TV_series)

Inspector Morse Collection
Endeavour 2013–2023 Endeavour 2013–2023 Endeavour 2013–2023 Endeavour 2013–2023