Vertigo 1958

Tips:

Το Vertigo - Δεσμώτης του Ιλίγγου είναι μια αμερικανική ταινία ψυχολογικού θρίλερ του 1958 σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Η ιστορία βασίστηκε στο μυθιστόρημα του 1954 D'entre les morts (Από τους νεκρούς) του Boileau-Narcejac.Πρωταγωνιστούν οι James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes, Tom Helmore και Henry Jones.
Δεν έχει καμία σχέση η Ισπανική δραματική ταινία Vertigo (ισπανικά: Vértigo) του 1951, σε σκηνοθεσία Eusebio Fernández Ardavín και με πρωταγωνιστές τους Fernando Granada, Ana Mariscal και Lina Yegros.

Story:

Μετά από μια καταδίωξη στην ταράτσα κατά την οποία ένας συνάδελφός του αστυνομικός πέφτει μέχρι θανάτου, ο ντετέκτιβ του Σαν Φρανσίσκο Τζον «Σκότι» Φέργκιουσον αποσύρεται από φόβο για τα ύψη και τον ίλιγγο. Η πρώην αρραβωνιαστικιά του λέει ότι ένα άλλο σοβαρό συναισθηματικό σοκ μπορεί να είναι η μόνη θεραπεία. Ο Gavin Elster, ένας γνωστός από το κολέγιο, ζητά από τον Scottie να ακολουθήσει τη σύζυγό του, Madeleine, ισχυριζόμενος ότι συμπεριφερόταν παράξενα. Ο Scottie ακολουθεί τη Madeleine στην Mission San Francisco de Asís. Ένας τοπικός ιστορικός εξηγεί ότι η Carlotta Valdes αυτοκτόνησε: ήταν ερωμένη ενός πλούσιου παντρεμένου άνδρα και είχε γεννήσει το παιδί του. ο κατά τα άλλα άτεκνος κράτησε το παιδί και πέταξε την Καρλότα στην άκρη. Η Carlotta (για την οποία ο Gavin φοβάται ότι κατέχει τη Madeleine) είναι η προγιαγιά της Madeleine, αν και η Madeleine δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο και δεν θυμάται τα μέρη που επισκέφτηκε. Ο Σκότι τη σώζει όταν πηδάει στον κόλπο στο Φορτ Πόιντ.


Vertigo 1958

Για να δεις ποιος είναι ο μέτρ του μυστηρίου Sir Alfred Hitchcock. Είναι ο σκηνοθέτης ο οποίος έκανε εικόνες, όλη την μαγεία της λέξης Μυστήριο. Το 90% των ταινίων που περιέχουν Μυστήριο, από το 1980 και μετά, έχουν πάρει ΚΑΙ κάτι από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ. Όποιος σκηνοθέτης θέλει να βάλει σασπένς και αγωνία, ανατρέχει στον Χίτσκοκ και κλέβει έστω ένα μικρό στοιχείο.
Στο Vertigo ο Τζέιμς Στιούαρτ και η Κιμ Νόβακ (και οι 2 μεγάλοι ηθοποιοί) πάνε “γάντι” με το σενάριο. Ψάξτε τον Alfred Hitchcock και δε θα χάσετε.



More Info -- https://en.wikipedia.org/wiki/Vertigo_(film)
Vertigo 1958 Vertigo 1958 Vertigo 1958