Star Wars: Episode I - The Phantom Menace 1999

Tips:

Το Star Wars: Episode I – The Phantom Menace είναι μια αμερικανική επική διαστημική όπερα του 1999 σε σενάριο και σκηνοθεσία του George Lucas (η πρώτη του σκηνοθετική προσπάθεια μετά από 22 χρόνια παύσης μετά το αρχικό Star Wars το 1977, με πρωταγωνιστές τους Liam Neeson, Ewan McGregor. Natalie Portman, Jake Lloyd, Ian McDiarmid, Anthony Daniels, Kenny Baker, Pernilla August, Oliver Ford Davies, Hugh Quarshie, Samuel L. Jackson, Terence Stamp, Keira Knightley, Silas Carson και Frank Oz.

Story:

Τοποθετημένο 32 χρόνια πριν από την αρχική τριλογία, την εποχή της Γαλαξιακής Δημοκρατίας, η πλοκή ακολουθεί τον Δάσκαλο Τζεντάι Κουι-Γκον Τζιν και τον μαθητευόμενο του Όμπι-Ουάν Κενόμπι καθώς προσπαθούν να προστατεύσουν τη βασίλισσα Παντμέ Αμιδάλα του Ναμπού με την ελπίδα να εξασφαλίσουν ένα ειρηνικό τέλος, σε μια διαπλανητική εμπορική διαμάχη. Μαζί με τον Άνακιν Σκαϊγουόκερ—έναν νεαρό σκλάβο με ασυνήθιστα ισχυρές φυσικές δυνάμεις της Δύναμης—αγωνίζονται ταυτόχρονα με τη μυστηριώδη επιστροφή των Σιθ.


Η Εμπορική Ομοσπονδία ανέτρεψε την τάξη στη Γαλαξιακή Δημοκρατία αποκλείοντας τον πλανήτη Ναμπού ως μυστική προετοιμασία για μια εισβολή πλήρους κλίμακας. Ο ηγέτης της Δημοκρατίας, ο Ανώτατος Καγκελάριος Φίνις Βαλορούμ, στέλνει τον Δάσκαλο Τζεντάι Κουι-Γκον Τζιν και τον μαθητευόμενο του, Όμπι-Ουάν Κενόμπι, για να διαπραγματευτούν με τον Αντιπρόεδρο της Εμπορικής Ομοσπονδίας Νουτ Γκουνρέι. Ο Νταρθ Σίντιους, ένας Άρχοντας των Σιθ και ο μυστικός ευεργέτης της Εμπορικής Ομοσπονδίας, διατάζει τον Αντιβασιλέα να σκοτώσει τους Τζεντάι και να ξεκινήσει την εισβολή τους με έναν στρατό από ανδροειδή μάχης. Ο Qui-Gon και ο Obi-Wan δραπετεύουν, ωστόσο, και καταφεύγουν στο Naboo. Κατά τη διάρκεια της εισβολής, ο Qui-Gon διασώζει έναν απόβλητο Gungan, τον Jar Jar Binks. Χρεωμένος στον Qui-Gon, ο Jar Jar οδηγεί τους Jedi στην Otoh Gunga, την υποβρύχια πόλη των Gungans. Ο Qui-Gon και ο Obi-Wan αποτυγχάνουν να πείσουν τον αρχηγό Gungan, Boss Nass, να βοηθήσει τους κατοίκους της επιφάνειας του πλανήτη, αλλά καταφέρνουν να λάβουν την καθοδήγηση και την υποβρύχια μεταφορά του Jar Jar στο Theed, την πρωτεύουσα του Naboo. Μετά τη διάσωση της βασίλισσας Padmé Amidala, η ομάδα ξεφεύγει από το Naboo με το Royal Starship της, σκοπεύοντας να φτάσει στον πλανήτη της Δημοκρατίας, πρωτεύουσα του Coruscant.
Περνώντας μέσα από τον αποκλεισμό της Ομοσπονδίας, το πλοίο υφίσταται ζημιά στα διασταυρούμενα πυρά και δυσλειτουργεί το hyperdrive του. Η ομάδα προσγειώνεται για επισκευές στον απομακρυσμένο πλανήτη της ερήμου Tatooine, που βρίσκεται πέρα από τη δικαιοδοσία της Δημοκρατίας. Η Qui-Gon, ο Jar Jar, το astromech droid R2-D2 και η Padmé —μεταμφιεσμένη σε μια από τις υπηρέτριές της— επισκέπτονται τον οικισμό Mos Espa για να αγοράσουν ένα νέο εξάρτημα για το hyperdrive. Συναντούν έναν έμπορο σκουπιδιών, τον Watto, και τον εννιάχρονο σκλάβο του, Anakin Skywalker, έναν προικισμένο πιλότο και μηχανικό που έχει κατασκευάσει ένα πρωτόκολλο droid, το C-3PO. Ο Qui-Gon αισθάνεται μια ισχυρή παρουσία της Δύναμης μέσα στον Anakin, και είναι πεπεισμένος ότι είναι ο προφητευμένος "Εκλεκτός", που προορίζεται να αποκαταστήσει την ισορροπία στη Δύναμη. Με τον Watto να αρνείται να δεχτεί πληρωμή σε νόμισμα Republic, ο Qui-Gon στοιχηματίζει τόσο το απαιτούμενο μέρος του hyperdrive όσο και την ελευθερία του Anakin σε ένα αγώνα. Ο Anakin κερδίζει τον αγώνα και μπαίνει στην ομάδα για να εκπαιδευτεί ως Jedi, αφήνοντας πίσω τη μητέρα του, Shmi. Καθοδόν προς το διαστημόπλοιο τους, ο Κουι-Γκον δέχεται επίθεση από τον Νταρθ Μολ, τον μαθητευόμενο του Σίντιους, ο οποίος στάλθηκε να καταλάβει την Αμιδάλα. Μετά από μια σύντομη μονομαχία με φωτόσπαθο, ο Qui-Gon δραπετεύει στο διαστημόπλοιο μαζί με τους άλλους.
Ο Qui-Gon και ο Obi-Wan συνοδεύουν την Padmé στο Coruscant για να μπορέσει να υποστηρίξει την υπόθεση των ανθρώπων της στο Valorum και στη Γερουσία των Γαλαξιών. Ο Qui-Gon ζητά από το Συμβούλιο των Τζεντάι την άδεια να εκπαιδεύσει τον Anakin ως Τζεντάι, αλλά το Συμβούλιο αρνείται, ανησυχώντας ότι ο Anakin είναι ευάλωτος στη σκοτεινή πλευρά της Δύναμης. Απτόητος, ο Qui-Gon ορκίζεται να εκπαιδεύσει τον Anakin ούτως ή άλλως. Εν τω μεταξύ, ο γερουσιαστής του Naboo Palpatine πείθει την Amidala να ζητήσει ψήφο δυσπιστίας στον Valorum για να εκλέξει έναν πιο ικανό ηγέτη και να επιλύσει την κρίση. Αν και είναι επιτυχής στο να πιέσει για την ψηφοφορία, η Amidala απογοητεύεται με τη διαφθορά στη Γερουσία και αποφασίζει να επιστρέψει στο Naboo. Ο Qui-Gon και ο Obi-Wan έλαβαν εντολή από το Συμβούλιο των Jedi να συνοδεύσουν τη βασίλισσα και να ερευνήσουν την επιστροφή των Sith, τους οποίους πίστευαν ότι ήταν εξαφανισμένοι για περισσότερο από μια χιλιετία.
Στο Naboo, η Padmé αποκαλύπτεται ως η βασίλισσα ενώπιον των Gungans και τους πείθει να συμμετάσχουν σε μια συμμαχία ενάντια στην Trade Federation. Ο Jar Jar προάγεται σε στρατηγό και ενώνεται με τη φυλή του σε μια μάχη εναντίον του στρατού των droid, ενώ ο Padmé ηγείται της αναζήτησης του Gunray στο Theed. Κατά τη διάρκεια μιας μάχης σε ένα υπόστεγο, ο Anakin καταφεύγει σε έναν αστρομαχητή και ενεργοποιεί κατά λάθος τον αυτόματο πιλότο του, ταξιδεύοντας στη μάχη εναντίον του πλοίου ελέγχου της Ομοσπονδίας droid και προκαλώντας ακούσια την καταστροφή του από μέσα, γεγονός που απενεργοποιεί τον στρατό των droid. Εν τω μεταξύ, ο Darth Maul διεισδύει στο Theed Palace και εμπλέκει τον Qui-Gon και τον Obi-Wan σε μια μονομαχία φωτόσπαθων. Ο Maul τραυματίζει θανάσιμα τον Qui-Gon πριν τον διχοτομήσει ο Obi-Wan και πέσει στο κενό. Πριν πεθάνει ο Qui-Gon, ζητά από τον Obi-Wan να εκπαιδεύσει τον Anakin.
Μετά τη μάχη, ο Gunray συλλαμβάνεται από τη Δημοκρατία και ο Palpatine εκλέγεται Καγκελάριος. Ο Grandmaster Yoda προάγει τον Obi-Wan στον βαθμό του Jedi Knight και δέχεται απρόθυμα τον Anakin ως μαθητευόμενο του Obi-Wan. Γίνεται κηδεία για τον Κουι-Γκον, στην οποία παρευρίσκονται οι άλλοι Τζεντάι, οι οποίοι σκέφτονται ότι υπάρχει ακόμα ένας Σιθ. Κατά τη διάρκεια μιας εορταστικής παρέλασης στο Naboo, ο Padmé παρουσιάζει ένα δώρο ευχαριστιών στο Boss Nass και στους Gungans για να εδραιώσουν την ειρήνη.



Star Wars: Episode I - The Phantom Menace 1999

Μετά από 22 χρόνια από την πρωτοποριακή τριλογία, ξεκινά η ιστορία (Prequel) πριν από την αρχική τριλογία. Το σενάριο είναι καλό και τα νέα εφέ τυπικά και δένουν με το απλό παραμύθι. Οι ερμηνείες είναι μέτριες και έχει χαθεί η μαγεία. Καλή περιπέτεια αλλά λίγο ψυχρό.



More Info -- https://en.wikipedia.org/wiki/Star_Wars:_Episode_I_%E2%80%93_The_Phantom_Menace

Star Wars Collection

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace 1999 photo album


Star Wars: Episode I - The Phantom Menace 1999 Star Wars: Episode I - The Phantom Menace 1999
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace 1999